Alucars exportteam växer – Mikko Yli-Heikkuri ny försäljare

I början av året fick Alucar en ny exportförsäljare i Mikko Yli-Heikkuri. Nu kan Alucar betjäna internationella kunder och samarbetspartners ännu effektivare.

Över 50 procent av Alucars försäljning går på export till olika delar av världen. För att kunna betjäna det internationella nätverket ännu bättre beslöt Alucar att anställa Mikko Yli-Heikkuri som ny exportfösäljare i början av februari. I exportteamet ingår sedan tidigare Virpi Hattula och Thomas Partanen.

Mikko har studerat internationell handel och han har ett passionerat intresse för bilbranschen. Bakom sig har Mikko en 20 år lång karriär inom försäljning och industri. Bland annat har han jobbat som försäljningschef för industrilyftkranar och som försäljare av lastbilar och påbyggnationer. Under årens lopp har han många gånger kommit i kontakt med Alucar. 

– Jag har bekantat mig med Alucar då jag jobbade inom lastbilsbranschen, så Alucars högkvalitativa produkter är bekanta sedan tidigare. Jag blev ändå lite förvånad då jag förstod hur stor Alucars export är, och att man exporterar ända till Japan, säger Mikko. 

Från vänster till höger: VD Anssi Alasaari, Virpi Hattula, Thomas Partanen och Mikko Yli-Heikkuri.

Stora skillnader mellan länder 

De inhemska försäljarna jobbar tätt ihop med slutkunderna, medan exportförsäljarna främst betjänar återförsäljare och företag som gör påbyggnationer. Filosofin är ändå den samma – att ge slutkunderna en färdig bil som är anpassad precis efter deras behov.    

– Vår uppgift som exportförsäljare är att göra livet så enkelt som möjligt både för våra samarbetspartners och för slutkunden, poängterar Mikko.

Han menar att jobbet får en extra krydda av att behoven är så olika beroende på marknad. 

– Utomlands finns det behov av sådana påbyggnationer som vi inte är vana vid i Finland. Det finns skillnader i totallängd på bilarna och också i de små detaljerna. Som exportförsäljare måste du känna till marknadens särbehov.

Ett hus fullt av erfarenhet och engagemang

Trots att Mikko ännu har mycket att lära sig har han redan kommit in i jobbet, mycket tack vare stödet från kollegorna. 

– Arbetsgemenskapen är mycket fin och folk stöder varandra. Vi har en bra blandning av lång erfarenhet och ungdomligt engagemang. Inom huset finns mycket kunskap om olika marknader och speciallösningar för timmerbilar, säger Mikko.  

– När jag bekantade mig med olika marknader märkte jag att Alucar har en mycket lång erfarenhet till exempel av den brittiska marknaden. Det finns mycket erfarenhet inom huset.

När Mikko får frågan om vad han förväntar sig av framtiden kommer svaret direkt:

– Jag längtar att få träffa kunder och samarbetspartners face-to-face. Det är det bästa med försäljarjobbet.