ASK – produkter och monteringsstöd i samma paket

Alucars komponenter är kända för att hålla hög kvalitet, men komponenter av hög kvalitet garanterar inte alltid en bra kvalitet på påbyggnation. Om monteringen inte utförs på rätt sätt kan det nämligen hända att slutresultatet inte blir som det var tänkt.

Det här är en risk framförallt då komponenterna går på export, för då ingår monteringen oftast inte i paketet.

För att råda bot på problemet har Alucar utvecklat ASK, vilket är en förkortning av Alucar Support Kit. I praktiken innebär konceptet att komponenter och monteringsstöd säljs i samma paket, och att monteringen övervakas och följer en standardiserad process.

Idén till ASK kommer från att det hade varit en del problem med produkter som inte fungerade som de skulle. Det visste man direkt att problemen berodde på felaktig montering och inte på själva produkten.

När det gäller ett ASK-paket består det alltså inte bara själva komponenterna, utan också stöd för monteringen som en del av paketet. Monteringen utförs av utvalda verkstäder som Alucar samarbetar med. Alucar övervakar monteringen under arbetets gång för att säkerställa att den färdiga bilen verkligen ser ut som en Alucar-bil.

Vi åker ut till verkstaden när jobbet börjar, tittar att alla grejer kommit fram och sätter tonen för bygget. Sen besöker vi verkstaden på nytt i slutskedet av monteringen.

Innan monteringen börjar gör man dessutom upp ritningar för bygget.

Vad är ASK?
• Förkortning av Alucar Support Kit
• Gäller timmer påbyggnationer som går på export
• Innebär att komponenter och monteringsstöd säljs i ett paket
• Alucar övervakar monteringen så att den håller hög kvalitet
•Konceptet har körts in i Sverige, andra exportmarknader väntar

Det är alltför vanligt att folk tror att det går att montera utan ritningar. Men i själva verket sparar ritningarna både tid och pengar eftersom det är betydligt billigare att göra misstagen på ritbordet jämfört med att göra dem i verkstaden, menar vi på Alucar.

I Sverige säljs alla Alucars påbyggnationer via lastbilsåterförsäljare. För Alucar är ASK ett sätt att säkerställa kvaliteten på leveranserna och därigenom hjälpa återförsäljarna. ASK-konceptet togs i bruk i Sverige under år 2016 och det har fungerat så bra att det nu finns planer på att börja jobba på ett liknande sätt på andra marknader.

Trots att ASK-konceptet är säkert sätt att bygga timmerbil, så tycker Alucar ändå att bilarna blir allra bäst om de monteras hos Alucar i Maxmo.

Det är alltid förstahandsrekommendation att bilarna från Sverige förs till Maxmo för montering. Alucars egna erfarna montörer gör jobbet snabbare och effektivare och håller kvaliteten på topp. Men i sista hand är det förstås upp till kunderna att avgöra hur de vill ha det.

Av de påbyggnationer som Alucar exporterar till Sverige monteras drygt hälften hos Alucar i Finland. Resten monteras på verkstäder i Sverige.