Med rätt elkopplingar blir bilen smartare

”Alucar använder sig av så kallad CAN-bus-teknik. Fördelen med tekniken är att man kan reducera mängden kablar och samtidigt utnyttja mer avancerade funktioner.”

När en ny bil anländer till Alucars fabrik i Maxmo är det oftast elmontörerna Christian Finne och Roger Östman som är de första personerna som ger sig i kast med den. Det allra första arbetsmomentet, innan man tar itu med påbyggnationen, är nämligen att dra elkablarna i chassit.

– Det är betydligt enklare att göra kabeldragningen innan man börjar med påbyggnationen. Arbetet går att göra på någon timme ifall påbyggnationen ännu inte är på plats. Görs det i efterhand tar det 4-5 timmar, förklarar Christian Finne.

Alucar är det enda företaget i timmerbranschen som kan erbjuda alla elinstallationer från början till slut. I praktiken innebär det att kunden får en färdigare produkt, och slipper besöka flera verkstäder efter att påbyggnationen är levererad.

 

alucar46

”Moderna elinstallationer kräver programmering”

När kabeldragningen i chassit är färdig flyttar Christian Finne in i förarhytten. Nu börjar den mest utmanande, men enligt Finne också den roligaste delen av jobbet. Här klarar man sig inte längre med mekaniska verktyg, utan nu behövs en dator till hjälp.

– Utan datorn kan man egentligen inte alls göra elarbeten nuförtiden, eftersom moderna elinstallationer kräver programmering, säger Christian Finne.

Roger Östman, som jobbat på Alucar mer eller mindre sedan starten, menar att tekniken utvecklats i stora steg. I början gjordes nästan inga elinstallationer på bilarna, men idag desto fler.

– Elinstallationerna har blivit så avancerade att jag helt och hållet slutat göra elarbeten i hytten. Det lämnar jag över åt Christian, säger Roger Östman.

Christian Finne kom till Alucar i början av år 2015. Tidigare jobbade han på märkesbilverkstad med personbilar.

– Allting är större på en lastbil, och också elsystemet är 24 volt istället för 12 volt. Det gäller att hela tiden följa med branschen för att hänga med i de eltekniska finesserna hos olika lastbilsmärken.

Alucar använder sig av så kallad CAN-bus-teknik, en teknik som redan länge använts inom personbilsbranschen, men som fortfarande inte slagit igenom fullt ut inom lastbilsbranschen. CAN-bus innebär att flera funktioner kan styras via samma kabel. Fördelen med tekniken är att man kan reducera mängden kablar och samtidigt utnyttja mer avancerade funktioner.

 

alucar30
”Det gäller att hela tiden följa med branschen för att hänga med i de eltekniska finesserna hos olika lastbilsmärken,” säger Christian Finne.

Viktigt att planera elinstallationerna noggrant på förhand

De kabeldragningar som görs på i stort sett alla timmerbilar är styrning av arbetsljus och lyftkran. Därutöver kan Alucar erbjuda en hel del andra funktioner, som förbättrar säkerheten och underlättar timmerlastningen.

– Via instrumentbrädan kan man styra en hel massa saker, såsom till exempel fläkten till oljekylare, varvtalsreglerare och axellyftare eller arbetsljus på släpet. Det börjar också vara vanligt med olika typer av varningssystem, som kan göra föraren uppmärksam på att stödbenen inte är låsta eller att bommen sitter för högt, berättar Finne och Östman.

Utvecklingen har gått framåt snabbt och därför är alla bilköpare ännu inte medvetna om möjligheterna. Det är viktigt att planera elinstallationerna noggrant på förhand.

– Det blir enklast och billigast om man kan göra alla elinstallationer på en gång. Att skruva isär instrumentbrädan tar sin tid, så det är förstås bra om man slipper göra det många gånger. Därför är det bra om vi får en så komplett önskelista som möjligt innan vi sätter igång, tipsar Finne.