Som direkt ur en film

Marko Hirvonen
Marko Hirvonen

Vem är du och vad kör du med?

Jag är Marko Hirvonen från Outokumpu, timmerbilschaufför i tredje generation. Det här är min femte egna bil, en Volvo FH16 av årsmodell 2015. Jag kör timmer för UPM och Forststyrelsen i östra Finland.

Hur har du profilerat din timmerbil?

Bilen är helt och hållet målad med pärlemorfärg, till och med bankarna och chassit är målade. Min första bil hade gula bankar och jag har hållit fast vid den linjen. Jag har själv designat de unika kromdelarna, såsom kofångaren och fågelnätet. De är designade för att passa ihop med motivlackeringen på hytten.

Varifrån fick du idén till målningarna?

Jag råkade se fantasy-filmen Eragon på tv och tänkte att filmen bildvärld kunde funka som motiv för målningarna på bilen. Tillsammans med målaren utvecklade vi mina idéer och arbetet blev till sist klart på två veckor. Fantasy-världen erbjuder ett sätt att glömma den riktiga världen. Det är inte så många som känner till Eragon, men ser man filmen förstår man också bilderna på bilen.

Varför lönar det sig att profilera sin bil?

Jag tycker inte man ska göra det slentrianmässigt, utan bara om man har bra idéer. Själv tycker jag mest om planeringsskedet och en annan höjdpunkt är förstås när man får se resultatet. Har man bra samarbetspartners är det jätte roligt att profilera sin bil. En bil som är skräddarsydd just för dig själv gör det dagliga arbetet roligare. Det är också kul att se folks reaktioner då de ser min bil. Många har sett riktigt hänförda ut!