Det bästa med timmertransport är de utmanande skogsvägarna

asiakas_uusi_sv35-åriga Marko Kivelä har haft ett eget timmertransportföretag ändå sedan 2003. Han blev alltså företagare då han var drygt 20 år, och började dessutom från hel tomt bord. I motsats till många andra i branschen fanns det nämligen ingen timmerbil inom Kiveläs släkt. Hans pappa var visserligen chaufför, men han körde taxi.
– Trots allt ville jag uttryckligen bli företagare inom timmertransportbranschen. Jag måste väl vara lite galen som gillar att köra timmer, skrattar han.

Satsningen på timmerbranschen har visat sig vara lyckad, och företaget har vuxit genom åren. Numera har Kivelä tre timmertransportbilar och fem anställda chaufförer. Företaget Kuljetus M. Kivelä kör främst UPM:s och Versowoods timmer i olika delar av Päijänne-Tavastland.

Det som Kivelä gillar mest med sitt jobb är att hämta timret i skogen. Speciellt roligt tycker han det är att köra längs svårframkomliga skogsvägar tillbaka ut på landsvägen.
– Det svåraste med jobbet är att planera det ekonomiska, och många äldre kolleger jag talat med tycker samma sak. Det är mycket viktigt att göra upp kostnadsberäkningar och -planer, och att fundera på lönsamheten, säger Kivelä.

Det är allmänt känt att utrustningen har stor betydelse för hur lönsam en bil är. Därför bestämde sig Kivelä förra sommaren att utrusta en av sina bilar med Alucars påbyggnation.
– Visst hade jag hört talas om Alucar tidigare, men förut har jag använt andra leverantörer. Efter ett år med Alucars utrustning kan jag säga att jag är mycket nöjd. Speciellt har jag varit nöjd med att finishen är så snygg. Och all utrustning har varit väldigt hållbar, berättar Kivelä.

Alucars färska kund tror att han kommer att fortsätta samarbetet också i framtiden, om allt går lika bra som tidigare. När nästa bil ska utrustas är det till stor nytta att de ritningar som gjordes för den första bilen nu finns färdigt hos Alucar.
– Om jag vill låta bygga en likadan bil igen, så kan jag föra chassit till Alucar, och de vet genast vad de ska göra. Eller om jag vill göra ändringar så är det bara att meddela om saken, och Alucar kan ändra på ritningarna, säger en nöjd Kivelä.