Puunkuljetuksessa parasta ovat hankalat metsätiet

asiakas_uusi_fi
35-vuotiaalla Marko Kivelällä on ollut oma puunkuljetusfirma jo vuodesta 2003 saakka. Hän lähti yrittäjäksi vain vähän päälle parikymppisenä – ja käytännössä täysin tyhjän päälle. Monilla aloittavilla alan yrittäjillä on autoja valmiina suvussa, mutta Kivelän oma isä ajoi hieman pienempää kulkupeliä, nimittäin taksia.
– Kaikesta huolimatta halusin juuri puunkuljetusyrittäjäksi. Kai siinä on jotain hulluutta, kun puita tykkään ajaa, hän nauraa.

Hyppy puunkuljetusyrittäjäksi onnistui, ja yritystoiminta on vuosien myötä kasvanut. Nyt Kivelän kuljetusyrityksessä on kolme puutavara-autoyhdistelmää, ja palkkalistoilla hänen itsensä lisäksi viisi miestä. Kuljetus M. Kivelän autot kuljettavat pääasiassa UPM:n ja Versowoodin puuta eri puolilla Päijät-Hämettä.

Kivelän mielestä puunkuljetuksessa on parasta kuormien haku metsästä. Erityisen palkitsevaa on päästä hankalilta metsäteiltä takaisin maantielle.
– Haastavinta tällä alalla on sen sijaan talouden suunnittelu. Tätä olemme vanhempien autoilijoiden kanssa usein pohtineet. On erityisen tärkeää tehdä kustannuslaskelmia ja -suunnitelmia sekä miettiä liiketoiminnan taloudellisuutta, Kivelä sanoo.

Auton tuottavuuteen vaikuttavat tunnetusti sen varusteet. Kivelä päättikin viime kesänä varustella uusimman autonsa Alucarin päällirakenteilla.
– Olin kyllä kuullut ja nähnyt Alucarin tuotteita, mutta meidän autoissamme on aina käytetty muita. Vuoden jälkeen olen ollut tosi tyytyväinen. Erityisesti Alucarin kokonaispaketissa on miellyttänyt viimeistelty työnjälki. Kaikki on myös kestänyt tämän ajan todella hyvin, Kivelä kertoo.

Tuore asiakas uskoo, että yhteistyö Alucarin kanssa jatkuu, jos kaikki sujuu yhtä mallikkaasti kuin tähän saakka. Seuraavan auton varustelua helpottavat valmiit kuvat, jotka Alucarilla on nyt olemassa yhdestä autosta.
– Jos minua alkaa kiinnostaa toisen samanlaisen auton rakentaminen, voin viedä alustan, ja he tietävät heti mitä tehdä. Tai jos haluan tehdä muutoksia, voin vain ilmoittaa ne, ja he muuttavat kuvat, Kivelä toteaa tyytyväisenä.