Timmerlastning från hytten

På den här bilden spelas det inte videospel, utan här lastas timmer.

Varje gång en timmerbilschaufför stiger ut ur hytten ökar risken för en arbetsolycka. Den senaste tiden har det därför utvecklats en hel del lösningar som förbättrar säkerheten och ergonomin. Nuförtiden är det bland annat möjligt att lasta timmerbilen och spänna lasten utan att lämna hytten.

Alucar vill gå i spetsen för den här utvecklingen och förutom att utarbeta egna innovationer har företaget ett tätt samarbete med bland annat lyftkranstillverkare. I april 2017 monterade Alucar världens första serietillverkade fjärrstyrda lyftkran på en timmerbil.

– Timmertransporterna kommer att automatiseras allt mer och allt fler funktioner går att styra från hytten. Det här underlättar förarens arbete och förbättrar säkerheten, säger Anssi Alasaari, vd på Alucar.

En innovativ produkt som Alucar är representant för är ExTe COM 90–bankarna. Med hjälp av dem kan lasten spännas genom ett enkelt knapptryck inne i hytten, eftersom spänningssystemet är integrerat i själva bankarna. Systemet förbättrar säkerheten, eftersom det automatiskt spänner lasten också under färden vid behov.

En annan ny produkt som Alucar monterat är en dragkoppling med många funktioner. Förutom själva dragkopplingen innehåller produkten också hydraulik och eluttag för släpvagnens funktioner. Också den här produkten, som tillverkas av företaget VGB, minskar behovet av manuellt arbete och minskar också behovet att lämna hytten.

ExTe COM–bankar
Automatisk och integrerad spänning av lasten

HiVision-lyftkran
En lyftkran som fjärrstyrs från hytten

MFC-dragkoppling
Hydraulik och eluttag för släpvagnen är integrerade med dragkopplingen

Ett tredje exempel på en ny innovativ produkt är Hiabs nya lyftkran HiVision, som gör chaufförens liv både enklare och bekvämare. I motsats till en traditionell lyftkran styrs HiVision från hytten med hjälp av VR-glasögon. Sammanlagt sex kameror är monterade på lyftkranen, och de reagerar automatiskt och steglöst på huvudrörelserna hos den som styr. Hela systemet fungerar med hjälp av en dator som är installerad i hytten. Den första serietillverkade dylika lyftkranen monterades hos Alucar i april 2017.

– Att montera en sådan här lyftkran skiljer sig rätt mycket från monteringen av en traditionell lyftkran. Vi behövde alltså tänka utanför boxen. Tack och lov är våra elinstallatörer erfarna proffs, säger produktchef Leif Finne på Alucar.

HiVision-lyftkranen är ett bra exempel på de nya krav som en påbyggnationstillverkare möter i framtiden. Elarbetena blir allt viktigare, liksom ett nära samarbete med olika partners. Lyftkranen, lastbilen och påbyggnationen måste fungera tillsammans utan gnissel.

Också om HiVision är ett helt nytt system så förlöpte monteringen hos Alucar utan problem.

– Det krävdes noggrann planering för att hitta rätt plats för datorn, styrsystemet och kameraledningarna. Lyftkranen styrs från platsen bredvid förarsätet och det är viktigt att ställningen blir ergonomisk och att inga kablar ligger i vägen, säger Finne.

Förutom ergonomin och säkerheten har den fjärrstyrda lyftkranen också andra fördelar. När den traditionella lyftkranshytten faller bort blir bilen både kortare och lättare.