Puunkuormausta hytistä käsin

Tässä kuvassa ei pelata tietokonepelejä, vaan kuormataan puuta. Alucar asensi hiljattain maailman ensimmäisen sarjavalmisteisen etäohjattavan nosturin puunkuljetusautoon.

Joka kerta kun puunkuljettaja astuu autonsa hytistä ulos, työtapaturman riski kasvaa. Viime aikoina onkin kehitetty monta toiminnetta, jotka parantavat työturvallisuutta ja ergonomiaa. Muun muassa lastausta ja kuorman kiristystä voidaan nykyään hoitaa hytistä käsin.

Alucar haluaa kulkea tämän kehityksen eturintamassa ja omien innovaatioiden lisäksi yritys tekee tiivistä yhteistyötä nosturinvalmistajien ja muiden kumppanien kanssa. Huhtikuussa 2017 Alucarilla asennettiin maailman ensimmäinen sarjatuotantona valmistettu etäohjattava nosturi puutavara-autoon.
– Puunkuljetus automatisoituu tulevaisuudessa ja yhä useampia asioita voidaan hoitaa auton hytistä nappeja painamalla. Tämä helpottaa ja nopeuttaa kuljettajan työtä ja parantaa myös työturvallisuutta, toteaa Alucarin toimitusjohtaja Anssi Alasaari.

Yksi Alucarin edustama innovatiivinen tuote on ExTe COM 90 –kiristinpankot. Niiden avulla kuorman voi automaattisesti sitoa hytistä käsin napin painalluksella, koska kiristinjärjestelmä on integroitu pankkoihin. Järjestelmä parantaa huomattavasti turvallisuutta, koska se kiristää automaattisesti kuormaa myös ajon aikana.
Toinen Alucarin asentama uusi tuote on monitoiminteinen vetokytkin, joka itse vetokytkimen lisäksi sisältää myös hydrauliikan ja sähköpistokkeet perävaunun toimintoja varten. Myös tämä VBG-yrityksen valmistama tuote vähentää manuaalista työtä ja tarvetta poistua auton hytistä.

Exte com 90 pankot
Automaattinen, integroitu kuorman kiristys

HiVision nosturi
Hytistä etäohjattava nosturi

MFC-vetokytkin
Perävaunun toimitnojen hydrauliikka ja sähköt integroitu vetokytkimeen

Hiabin kehittämä HiVision-nosturi on kolmas esimerkki innovatiivisesta uudesta tuotteesta, joka tekee kuljettajan elämästä helpompaa ja mukavampaa. Kun perinteisesti ohjaaja istuu nosturissa, niin HiVision-järjestelmää ohjataan auton hytistä VR-lasien avulla. Nosturiin on asennettu yhteensä kuusi kameraa, joiden tunnistimet reagoivat ohjaajan päänliikkeisiin ja vaihtavat näkymää portaattomasti. Koko järjestelmä toimii auton hyttiin sijoitettavan tietokoneen avulla.
Ensimmäinen sarjavalmistettu nosturi asennettiin Alucarilla huhtikuussa 2017.
– HiVision-nosturin asentaminen poikkeaa aika paljon perinteisen nosturin asentamisesta, joten asentaminen vaati meiltä uudenlaista ajattelua. Onneksi Alucarin sähköasentajat ovat kovan luokan ammattilaisia, jotka omaksuivat nopeasti uudenlaisen asennustavan, kertoo Alucarin tuotepäällikkö Leif Finne.

HiVision-nosturin asentaminen on hyvä esimerkki niistä uusista vaatimuksista, jotka päällerakentajat tulevaisuudessa kohtaavat. Sähkötöiden merkitys korostuu, ja sujuva yhteistyö kumppaneiden kanssa on avainasemassa. Nosturin, kuorma-auton ja päällerakenteen tulee toimia saumattomasti yhdessä.
Vaikka HiVision on täysin uudenlainen ohjausjärjestelmä, sujui asentaminen ilman ongelmia.
– Ensimmäinen asennus vaati tarkkaa suunnittelutyötä, jotta löysimme tietokoneelle, ohjaimelle ja kamerakaapeleille toimivat paikat. Nosturia ohjataan apukuskin paikalta ja on tärkeää, että työasento saadaan ergonomiseksi, eikä esimerkiksi laitteiston johtoja roiku kulkuteillä, kertoo Finne.
Turvallisuuden ja työergonomian lisäksi etäohjattavalla nosturilla on muitakin etuja. Kun perinteisen nosturin hytti jää pois, autosta saadaan kevyempi ja lyhyempi.

Kiinnostaako uuden nosturin kokeileminen? Yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan HiVision –järjestelmällä varustettuun Alucar-autoon puunkuormaajakiertueella.