Japans skogsindustri på uppgång

Cargotec Japan har varit Alucars partner i mer än tio år. De japanska kunderna gillar framförallt designen och den lätta vikten på Alucars produkter.

Cargotec Japan finns i staden Yokohama och ansvarar för import, försäljning och marknadsföring av Hiabs och Kalmars produkter i Japan. Bland produkterna finns Hiabs lastbilsmonterade utrustning och Kalmars terminalutrustning. Cargotec Japan är också återförsäljare för alla Alucars bankar och andra produkter. Titan Fastlock-stolpar är mycket vanliga i Japan, och Cargotec Japan var också först med att introducera Eagle-bankar på den japanska marknaden. Bankarna säljs i kombination med företagets egen produkt, LOGLIFT. 

Historiskt sett är skogsindustrin en av de mest klassiska japanska industrierna, och timmertransportbranschen har vuxit i takt med skogsindustrins tillväxt. 

– Vi har två typer av kunder. Antingen sysslar de med skogsindustrin generellt, eller också sysslar de enbart med timmertransporter, säger försäljningschef Kazuo Matsui.

Långt samarbete med Alucar

Matsui säger att japanerna gillar europeiska designkoncept, såsom Alucars produkter och LOGLIFT-kranarna. 

– Många japanska kunder är också intresserade av löstagbara krankonsoler, som kan flyttas ut ur timmerbilen, tillägger han.

Cargotec Japans samarbete med Alucar började redan för mer än tio år sen. Företaget valde Alucar som partner tack vare de många olika fördelarna med Alucars produkter.

– Alucars produkter har snygg design och de är lättare än traditionella japanska produkter, såsom stålstolpar och flakbilar av stål. Tack vare den lättare vikten kan man maximera nyttolasten. Dessutom ger Alucars produkter tilläggsvärde åt Cargotec Japans LOGLIFT-kranar. Vi har en stark position på den japanska marknaden, säger Toshiya Suzuki, vicepresident för lasthanteringsverksamheten i Japan.

Cargotec Japans kunder har gett positiv feedback på Alucars produkter. Suzuki framhåller att produkterna avviker till sin fördel på marknaden.

– Kunderna lovprisar pålitligheten och gillar att det är så lätt att installera produkterna. Det finns inga motsvarande leverantörer i Japan, framförallt inte när det gäller aluminiumdelar. Alucars rykte är mycket bra i Japan, säger Ryuta Subu, som jobbar med försäljning och marknadsföring på skogsdivisionen. 

Timmertransporterna i Japan har utvecklats mycket

Tidigare var timmertransportbranschen i Japan inte särskilt effektiv och risken för olyckor var stor. Det här ändrades då lyftkranarna kom in på marknaden. 

– Efter att lyftkranarna för timmertransport introducerades har verksamheten utvecklats mycket. Produktiviteten har stigit och risken för olyckor minskat märkbart, säger Matsui.

Matsui förutspår att den japanska skogsindustrin kommer att gå framåt de kommande 5-10 åren. Tidigare har branschen inte alltid kunnat konkurrera med importerade trävaror, men nu stöder myndigheterna skogsindustrin och produktiviteten och lönsamheten har förbättrats.