Eagle 75 – en ny stålbanke med löstagbara stolpar

”Aluminiumbankarnas har en överlägsen egenskap, nämligen den låga vikten. När vi utvecklade Eagle har vi därför i första hand valt att satsa på andra viktiga egenskaper istället.”

Alucar har utvecklat ett nytt modernt alternativ för stålbanksmarknaden – nämligen en stålbank med löstagbara stolpar. Lösningen passar framförallt för sådana chaufförer som gärna vill ha stål, men som samtidigt vill använda en pålitlig leverantör som har satsat på produktutveckling och som alltid har reservdelar i lager.

Lätt att montera, lätt att sköta reservdelsservicen

Tack var de löstagbara stolparna är det betydligt lättare att sköta reservdelsservicen för Eagle 75-stålbankarna jämfört med stålbankar som är ihopsvetsade. Också ytbehandlingen håller högre kvalitet när delarna kan behandlas skilt.
– Vi har satsat på funktion, hållbarhet och utseendet hos Eagle, vilket betyder att bankarna skiljer sig positivt från andra lösningar på marknaden, berättar Leif Finne.

Den nya bankserien presenterades första gången på Finn-METKO-mässan i september 2016.

Det är mycket lätt att montera Eagle-stålbankarna tack vare en ny sorts fastsättningsmekanism. Det är också möjligt att använda samma bankar i släpvagnar av olika längd, och de kan sättas fast helt mekaniskt utan att man behöver borra eller svetsa.

Bankarna är utformade så att det finns beredskap att senare sätta fast olika tilläggsdelar, såsom snabbutlösare, kedjeupphängningar, lyftkrokar och lastspännare.

Stolparna minskar vibrationerna som uppstår under körningen

Eagle-bankarna tillverkas av den senast typen av höghållfast låglegerat stål. Den nya bankkonstruktionen passar optimalt ihop med de stolplängder som krävs idag. Man har också lyckats minska på de vibrationer som uppstår under körningen, tack vare ny utformning av både bankarna, de avtagbara stolparna och fastsättningsmekanismen. Vibrationerna kan fortplanta sig till chassit och de kan också orsaka sprickor i de lodräta bankarna när bilen körs utan last. En lösning på problemet är att ändra tyngdpunkten i stolparna.
– Eagle-stolparna smalnar av upptill, vilket betyder ratt tyngdpunkten flyttas längre ner. Det här minskar avsevärt på vibrationerna, påpekar Finne.

Trots att Alucar i allmänhet är känt för att jobba med aluminium, så vill företaget betjäna alla timmerchaufförer så bra som möjligt. Därför utvecklade man en fungerande stålbank för att komplettera produktutbudet.
– Aluminiumbankarnas har en överlägsen egenskap, nämligen den låga vikten. När vi utvecklade Eagle har vi därför i första hand valt att satsa på andra viktiga egenskaper istället för att optimera vikten, berättar Finne.

Se tekniska specifikationer:

Eagle produktsidan