Z-kranen går att flytta framåt också fast krankonsolen är fäst på utsidan av ramen

I och med de ändrade reglerna för längden och massan på lastbilar har intresset för Z-kranar vuxit. Kranen och bommen kan packas ihop bak på bilen, eftersom det är viktigt att utnyttja hela lastutrymmet så bra som möjligt på de nya större bilarna. Dessutom är det inte alltid möjligt att lämna bommen och gripen på lasset, eftersom maxhöjden kan överskridas.

När bilen körs tom och z-kranen är packad i bakdelen, så ligger vikten på det bakre överhänget. Det här minskar vikten på framaxeln och gör bilen svårare att manövrera framförallt i utmanande terräng. Då kranen körs så långt fram på chassit som möjligt är det ändå betydligt lättare att manövrera bilen. Då flyttas kranens tyngdpunkt framåt, och mera tyngd fördelas på den främre axeln.

Att flytta kranen framåt lyckas oberoende om krankonsolen är fäst på utsidan eller på insidan av ramen, och Alucar kan erbjuda lösningar för båda alternativen. På grund av tolerans mellan hylsorna och konsol ändras användningsegenskaperna på båda kranställningarna när kranen flyttas bakåt.

För att förhindra att kranen vacklar har man utvecklat olika metoder för att spänna fast den. Om krankonsolen är fäst på utsidan av ramen kan den stabiliseras med hydrauliska spännare med hjälp av sex hydrauliska cylindrar. Om krankonsolen är fäst på insidan av ramen finns spännarna i krankonsolen, som har två hydrauliska cylindrar. Krankonsolen som är fäst på utsidan av ramen kan också fås med längre längsgående balkar. Det betyder att kranen kan flyttas tillräckligt långt bak, trots att hylsorna skulle ha dragits långt fram på chassit. Eftersom Alucars nya I-balkställning inte har något förstärkningsband under balken, är dess bakre stödhylla helt rak. Stödhyllan bär upp krankonsolens balkar, trots att kranen flyttas bakåt

nayttokuva-2016-09-16-kello-13-17-47

 

 

Ordförklaring:

Ulkopuolinen nosturiteline = Krankonsol på utsidan av ramen
Sisäpuolinen nosturiteline = Krankonsol på insidan av ramen