Z-nosturi siirtyy eteenpäin myös ulkopuolisella nosturitelineellä

Kuorma-autojen massa- ja mittamuutoksen myötä puunkuljettajien kiinnostus z-nosturia kohtaan on kasvanut. Nosturi puomeineen voidaan pakata auton taakse, sillä suuremmissa yhdistelmissä on entistä tärkeämpää hyödyntää koko kuormatila mahdollisimman tarkasti. Nosturin puomia ja kouraa ei myöskään aina voi jättää kuorman päälle, jotta korkeusraja ei ylity.

Kun autoa ajetaan tyhjänä ja z-nosturi on pakattuna takaosassa, sen paino on auton takaylityksellä. Tämä keventää etuakselin painoa ja heikentää auton ohjattavuutta etenkin tiukoissa maasto-olosuhteissa. Ohjattavuutta voidaan kuitenkin huomattavasti parantaa, kun nosturia ajetaan auton rungolla mahdollisimman paljon eteenpäin. Silloin myös nosturin painopiste siirtyy eteenpäin, jolloin etuakselille saadaan enemmän painoa.

Nosturin eteenpäinvieminen onnistuu sekä sisä- että ulkopuolisella nosturitelineellä, joihin molempiin Alucarilla on omat ratkaisunsa. Tuppien ja telineen aisojen välyksestä johtuen molempien nosturitelineiden käyttöominaisuudet muuttuvat, kun nosturia siirretään taaksepäin.

Nosturin heilumista estämään on kehitetty erilaisia tupenkiristimiä. Rungon ulkopuolinen teline saadaan tukevoitettua hydraulisilla tupenkiristimillä kuuden hydraulisylinterin avulla. Rungon sisäpuolisessa ratkaisussa kiristimet ovat telineessä ja siinä on kaksi hydraulisylinteriä. Alucarin ulkopuolinen nosturiteline on myös saatavissa pidemmillä aisoilla, mikä mahdollistaa nosturin siirtämisen riittävän taakse, vaikka tuppia olisi vedetty auton rungolla reilusti eteenpäin. Koska Alucarin uudessa nosturin i-palkkitelineessä ei ole vahvikepantaa, sen tukihylly on täysin suora. Tukihylly kantaa nosturin aisaa, vaikka nosturia siirretään taaksepäin.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana (pfd):

nayttokuva-2016-09-16-kello-13-17-47