För Julius Närvä är lastbilar en passion

Vad har fått dig att trivas på Alucar så länge?

Det finns många saker som gör att jag trivs. För det första har jag varit intresserad av lastbilar sen jag var riktigt liten. För det andra är kunderna mycket trevliga, och många av dem har jag blivit personlig vän med. Dessutom är hela branschen rätt speciell: ingen påbyggnation är den andra lik, utan allt skräddarsys för kunderna. Också bilarna förändras hela tiden när den tekniska utvecklingen går framåt med stormsteg. Mitt jobb kräver kreativitet och problemlösningsförmåga varje dag. Det som underlättar är att jag tidigare jobbat som lastbilschaufför.

Är jobbet som försäljare självständigt och ensamt eller mera ett teamarbete?

Hos oss är försäljarna samtidigt projektledare för bilarna, så det betyder att vi dagligen är i kontakt med produktutvecklingen och produktionen på Alucar. Vi planerar tillsammans hur vi ska lösa kundernas specialbehov och funderar på monteringsutmaningar i fabriken. Så det krävs en hel del teamarbete vid sidan av det mer ensamma försäljningsjobbet.

Hur håller du kontakt med kunderna?

Mest per telefon. Under arbetsvägen från Seinäjoki till Maxmo brukar jag prata jobbsamtal, och ibland också under kvällarna. En försäljare är egentligen på jobb dygnet runt, för kunderna kan ringa när som helst. Jag svarar alltid, för det kan vara frågan om något akut problem. Jag vet att folk inte ringer i onödan.

Vad gör du på fritiden?

När jag inte är på jobb umgås jag med familjen. Jag har tre små barn. Om jag nån gång får tid över så kör jag gärna enduro eller fyrhjuling på isbana. Jag har utrustning för båda grenarna och har en gång i tiden också tävlat i dem. Men numera är de bara mina hobbyer, eftersom jag inte har tid att träna aktivt.