Marcus Peth har jobbat på Alucar sen han var ungdom

Hur kom det sig att du började på Alucar?

Jag kom hit redan som 14-åring på sommarjobb år 1992, och då var min uppgift att tejpa bankar. 1997 blev jag fast anställd och sen dess har jag hunnit jobba med alla möjliga olika arbetsuppgifter. Först monterade och svetsade jag, 2002 blev jag arbetsledare på monteringen, och 2013 blev jag försäljare. Det var egentligen inget stort steg att börja jobba som försäljare eftersom jag hade en hel del kundkontakter redan som arbetsledare.

Många som känner till Alucar tycker säkert ditt efternamn låter bekant, eller hur?

Så är det, och det beror på att min pappa Svante Peth jobbade här som försäljare under många år innan han nyligen gick i pension. Jag var ofta med pappa på jobbet som barn och kände alla hans kolleger, så det var väldigt naturligt att själv börja jobba här. Jag funderade egentligen aldrig över andra alternativ.

Vad tycker du är roligast i jobbet?

Det är definitivt att träffa kunderna och umgås med dem. Den personliga kontakten är jätte viktig, det fungerar inte att bara hålla kontakt per telefon och e-post. Jag har blivit personlig vän med många kunder och vi pratar om mycket annat än bara jobbet när vi träffas.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

Runt en tredjedel av arbetstiden reser jag runt i Finland och träffar kunder, resten av tiden sitter jag på kontoret. Eftersom jag talar svenska så är kustområdet, södra Finland och Åland på mitt ansvar, och dessutom ansvarar jag för kontakterna till släpvagnstillverkarna. När jag är på resa kör jag ofta på nätterna och träffar folk på dagarna.

Vad gör du när du inte jobbar?

Min största hobby är jakt, och så brukar jag också hålla på med skogsarbete för att hålla mig i form. Också villalivet och skärgården är viktiga för mig. Jag bor här i Maxmo med min familj.