Final i Timmerlastning 2019: Silvret gav mersmak inför nästa gång

I Maija Pohjankivis familj är timmerlastning både ett jobb och en livsstil. Snart börjar den fjärde generationen jobba i familjeföretaget.

MAIJA POHJANKIVI är glad över sin andraplacering i fi nska mästerskapen i timmerlastning, men samtidigt en aning besviken över sin prestation. Dels var hon nervös, och dels jobbade hon med en typ av kran som hon inte är van vid, vilket ledde till en del mindre fel.
– Men nästa gång tar jag revansch!, lovar hon, och det är lätt att tro henne.

Enligt Maija Pohjankivi är det bästa med att vara timmerbilschauff är att man får vara ute i skogen.

POHJANKIVI HAR sju års erfarenhet av branschen och har jobbat lika länge för familjeföretaget Metsäkone Pohjankivi Oy. I början gjorde hon enbart körningar, men småningom lärde hon sig också att använda kranen: först ett litet lass, sen ett lite större, och till sist ett helt knippe. Med tiden har Pohjankivi blivit ett fullblodsproffs på timmerlastning, och nu har hon svart på vitt att hon är den nästbästa kvinnliga timmerlastaren i hela Finland. Något annat jobb kan hon inte längre tänka sig.
– Det bästa med mitt jobb är att få vara ute i naturen. Jag trivs så bra i skogen att jag ofta promenerar i skogen också på min fritid.

Var vi än träff as
med Alucars
personal så är det
alltid lika trevligt.

POHJANKIVIS MAN är lika passionerad och intresserad av timmerlastning som henne själv. Båda jobbar inom familjeföretaget, som kör med sex timmerbilar i västra Finland. Hemma kretsar diskussionerna ofta kring jobbet, men det är inget som stör Pohjankivi, tvärtom.
– Det här är en livsstil. Också våra barn har beslutat sig för att ge sig in branschen, och när det sker blir de den fjärde generationen i vårt familjeföretag.

FÖRETAGET ANVÄNDER enbart Alucars påbyggnationer i sina bilar, så Alucars fabrik i Maxmo var bekant för Pohjankivi redan innan finalen i timmerlastning. Senast besökte hon stället då en av timmerbilarna fick en kran installerad.
– Jag har en jättebra bild av Alucar. Vi är rakt på sak, och Alucar har alltid tagit emot
vår feedback på ett bra sätt. Var vi än träffas med Alucars personal så är det alltid lika trevligt. Och stöter jag på deras gamla försäljare Svante Peth så brukar han få en kram av mig, skrattar Pohjankivi.