Kevyt sekä vahva – voittamaton alumiini

Alucar käyttää puutavara-autojen varusteluun yli 300 tonnia alumiinia, joka vuosi. Maailman yleisin metalli on kevyttä ja lujaa, eikä se kärsi korroosiosta. Kun pakkanen kiristyy, materiaali vain vahvistuu. Pinta säilyy hyvänä kaikkina vuodenaikoina, ja päällerakenne kestää myös vaativissa maasto-olosuhteissa. Ihanteellista metallia siis puunkuljetukseen.

Alucar tunnetaan alumiinistaan. Sitä on jokaisessa puuautossa, joka yhtiön asennushallista kaartaa töihinsä puuta kuljettamaan. Puutavara-auton kaikki päällerakenteet valmistetaan tästä harmaan hohtavasta metallista, joka alan markkinoilla kilpailee eniten teräksen kanssa. Alucarin tuotteissa käytetään lähes samaa alumiiniseosta kuin lentokoneissa, sillä vaatimukset metallin kestävyydelle ovat suuret.

Alumiininen apurunko

– Seoksella on oltava korkea murtolujuus ja myötölujuus, joka tarkoittaa kuormituksen kestokykyä, kertoo yhtiön tuotekehityspäällikkö Leif Finne.

Lisää alumiinia, vähemmän rautaa, enemmän hyötykuormaa

Kuljetusalalla alumiinia suositaan yleisesti keveyden ansiosta, sillä silloin kuljetuskaluston oma paino saadaan alhaiseksi ja hyötykuorma mahdollisimman suureksi. Painoltaan alumiini on vain kolmasosan teräksestä, joten kun puutavara-auton teräspankot vaihtaa alumiinisiin, perävaunuyhdistelmä kevenee jopa 300 kiloa.

Markkinoille on hiljattain tullut myös suurlujuusteräksiä, joita käyttämällä päästään ohuempiin ainevahvuuksiin. Finnen mukaan teräsrakenteestakin voi saada alumiinin painoisen, mutta silloin se häviää kestävyydessä. – Teräs väsyy toistuvasta kuormituksesta ja liikkeestä, toisin kuin alumiini. Vaikka alumiinitolppa taipuu joskus rajusti esimerkiksi kuormaa purettaessa, se palautuu hyvin alkuperäiseen muotoon ja mittaan. Koska alumiini on sekä kevyttä että vahvaa, se lisää auton tuottavuutta kuljetusyritykselle, hän huomauttaa.

Päällerakenteet vaikuttavat ajo-ominaisuuksiin

Alumiiniprofiili valmistetaan pursottamalla metallia haluttuun muotoon. Kun profiilit on suunniteltu oikein, koko päällerakenne toimii auton päällä joustavasti. Auton alustalla itsellään on tietyt ajo-ominaisuudet, mutta jos päällerakenteet eivät kanna kuormaa oikein ja jousta alustan mukana, ajo-ominaisuudet kärsivät. Alucarin alumiiniapurunko taivutetaan siksi auton alustan rungon mukaiseksi, ja kiinnitys suunnitellaan alustavalmistajan ohjeiden mukaisesti. – Kun auto ajelee mutkaisia ja mäkisiä teitä, päällerakenteen täytyy joustaa. Rungon on elettävä oikealla tavalla, jotta esimerkiksi vetopyörät pysyvät maassa, Finne selvittää.

Käyttöikää pintakäsittelystä ja pulttiliitoksista

Alumiini toimitetaan Alucarille pääasiassa valmiina profiileina, jotka koneistetaan tehtaalla itse. Profiilit on jo tuotantovaiheessa käsitelty vanhentamis- ja anodisointiprosesseilla, jotta niiden pinta olisi mahdollisimman kova ja huoltovapaa. Vanhennuksessa metallia kuumennetaan ja jäähdytetään, mikä lisää sen kovuutta. Anodisoinnissa profiilin pintaan muodostetaan suojaava oksidikerros. Tuloksena on kova, mekaanista kulutusta kestävä pinta, joka kestää korroosiota.

Finnen mukaan alumiininen päällerakenne on pintakäsittelynsä ansiosta myös tyylikäs ja helppo pitää puhtaana.
– Sitä ei tarvitse maalata, ainoastaan pestä tarvittaessa mahdollisesta tiesuolasta. Anodisoinnin ansiosta lika myös irtoaa helposti ja kaluston puhtaanapito on vaivatonta.

Alumiiniprofiileita

Alumiinituotteita valmistetaan yleensä hitsaamalla. Alucar käyttää päällerakenteissaan kuitenkin yksinomaan pulttiliitoksia, sillä ne on todettu käytössä kestävämmiksi. Metallista tulee hitsisaumansa kohdalta aina hieman heikompi, ja tietyt alumiiniseokset voivat hitsatessa myös murtua herkästi. Finnen mukaan päällerakenteiden kiinnitysosien painepisteet ja pisterasitukset ovat niin kovat, että kun pakettiin yhdistää vielä puuauton jatkuvan tärinän ja liikkeen, vain pulttiliitokset ovat tarpeeksi kestäviä. – Pulttiliitosten ansiosta myös varaosien vaihto on helpompaa. Profiilit voidaan myös suunnitella liitettäväksi yhteen niin, että ne lukkiutuvat toisiinsa ilman hitsausta tai pulttausta. Ohjaamosuoja kootaan alumiinipaneeleista tällä menetelmällä, hän mainitsee.

Oikea materiaali oikeaan käyttötarkoitukseen

Vaikka alumiinin ominaisuudet vaikuttavat puutavara-auton päällerakenteissa ylivoimaisilta, alalla käytetään vielä paljon terästä. Finne uskoo, että syitä ovat sekä hintakysymys että vanhat totutut tavat. Alumiinipankko on hieman arvokkaampi investointi, vaikka se pitkällä aikavälillä on tuottoisampi.

– Alucarin apurungot tehdään aina alumiinista, sillä se on osoittanut ylivoimaisen kestävyytensä vaativissa olosuhteissa ympäri maailmaa. Suurlujuusterästen kehittyminen on hyvä asia, ja myös Alucar käyttää terästä tietyissä tuotteissaan. Esimerkiksi osa pankoistamme valmistetaan teräksestä asiakastarpeiden mukaan. Jokaisessa apurungossa on myös teräksiset kiinnikkeet sekä nosturin kiinnitysosat.

Alucar on jo 30 vuoden ajan kehittänyt konseptiaan ja asiantuntemustaan alumiinisten puutavara-päällerakenteiden valmistuksessa. Kaikilla päällerakentajilla tätä kokemusta ei ole, jolloin lattaraudasta ja teräsleikkeistä hitsattuja rakennelmia on yksinkertaisempi käyttää.

– Omien alumiiniprofiilien kehittäminen vaatii kokemusta ja osaamista. Koska olemme kehittäneet pulttiliitoskonseptin ja vieneet 3D-suunnittelun pitkälle, myös huolto pelaa paremmin. Jos autolle käy vahinko, pystymme nopeasti toimittamaan valmiita varaosia tai voimme jopa tehdä samanlaisen apurunkopaketin täällä ja lähettää sen paikan päälle. Pultit vain reikiin, ja asennus on valmis! Finne toteaa.

alucar_holm26

Alumiinisten päällerakenteiden etuja

Keveys: lisää hyötykuormaa ja kuljetuskaluston tuottavuutta

Käsitelty pinta: ei kärsi korroosiota

Kestävä rakenne: sietää kuormitusta, tärinää ja kolhuja

Ulkonäkö: tyylikäs ja kestävä pinta sellaisenaan

Pulttikiinnitykset: ei metallia heikentäviä hitsisaumoja, helppo huoltaa ja vaihtaa varaosia

Ajo-ominaisuudet: oikein suunnitellut alumiiniprofiilit joustavat auton rungon mukana

Alumiini on ympäristöystävällistä

  • Kun maapallon kallioperä rapautuu, alumiinia syntyy jatkuvasti lisää. Sitä rikastetaan bauksiitista, jota esiintyy molemmin puolin päiväntasaajaa.
  • Alumiini on arvokas kierrätysmetalli, joka voidaan helposti erotella muusta metallista yhä uudelleen hyötykäyttöön.
  • Alumiinin tuottamiseen bauksiitista kuluu paljon energiaa, mutta kierrätetyn alumiinin sulatukseen kuluu vain 5 % tuosta energiamäärästä.
  • Kaikesta alumiinijätteestä palautuu uusiokäyttöön kolme neljäsosaa, mikä on merkittävää myös kansantaloudellisesti.

 (Lähde: Purso Oy)