Vientiä Siperiasta Afrikkaan

Alucarin myynnistä 70 % menee vientiin, eri puolille maailmaa. Päällerakenteet on kehitetty kestämään myös ääriolosuhteissa, surkeakuntoisilla teillä sekä jäätävässä että kuumassa ilmastossa. Yhtiöllä on yksi kullanarvoinen vientituotteiden kehittäjä, joka vaatii aina laatua ja vain parasta mahdollista toimivuutta – hän on kotimaan asiakas.

Kun mies Siperian korvessa päättää alkaa kuljettaa puuta, hän ostaa yleensä ensin vanhan puuauton, jonka päällerakenteet ovat palvelleet jo tuhansia työtunteja. Pankoissa lukee Alucar, joka saattaa olla ensikosketus koko brändiin. Arjessa auto ja sen päällerakenteet kuitenkin kestävät edelleen. Mies on vaikuttunut, ja uusi kanta-asiakkuus on syntynyt.

– Tällä tavoin meille on tullut monia uusia asiakkuuksia eksoottisissakin kohteissa. Vaikka asiakkaat joskus tutustuvat Alucariin käytetyn tavaran kautta, he ovat silti tyytyväisiä, kertoo toimitusjohtaja Anssi Alasaari.

“Tällä hetkellä eräs Alucarin varustelema auto kuljettaa polttopuita Liptonin teeplantaasilla Keniassa”.
Anssi Alasaari

Korkeat laatuvaatimukset

Kotimaassa laatuvaatimukset ovat niin korkeat, että jos niihin pystyy vastaamaan, hallitsee koko maailman markkinoita. Näin ainakin Alucarin kohdalla. Siksi yhtiö pitääkin kotimaan asiakkaita vientinsä tärkeimpänä tuotekehittäjänä. Suomen vaihtelevat kelit, pitkät välimatkat ja haastavat metsätiet vaativat päällerakenteiden tuotesuunnittelulta panostuksia – erityisesti materiaaleihin ja kokoonpanoon.

– Jos päällerakenteet kestävät kovassakin käytössä, niitä suositaan myös muissa maailman kolkissa, vientipäällikkö Virpi Hattula toteaa. Alucarin tuotteisiin voi törmätä nykyään jo lähes jokaisella mantereella, vaikka Afrikassa. – Tällä hetkellä eräs Alucarin varustelema auto kuljettaa polttopuita Liptonin teeplantaasilla Keniassa, Alasaari kertoo.

Alucarilla on parikymmentä ulkomaista jälleenmyyjää, ja tuotteita viedään yli 30 eri maahan ympäri maapalloa. Päämarkkina-alueet ovat kuitenkin Euroopassa ja Venäjällä. Euroopan alueella tuotteita myydään eniten Pohjoismaihin, sen jälkeen Länsi-Eurooppaan, Baltian maihin ja Itä-Eurooppaan. Alasaaren mukaan Venäjän markkinat ovat aina melko arvaamattomat, mutta tällä hetkellä vienti sinne vetää olosuhteisiin nähden hyvin. Alucarin vienti kokonaisuudessaan on kasvanut tasaisesti viimeisen 15 vuoden aikana.

– Vuonna 2009 tapahtui koko alan romahdus, minkä jälkeen olemme palautuneet entiselle tasolle eri markkina-alueiden pitkäjänteisen kehityksen ja vahvan tuoteosaamisemme ansiosta, hän toteaa.

Alucar panostaa uusiin markkinoihin

Alasaari uskoo, että puutavarakaluston keveys ja helppo asennettavuus tulevat vielä korostumaan monilla kehittyvillä markkinoilla. Tällä hetkellä ei vielä ole kriittistä, painaako joku auto tai yhdistelmä muutaman sata kiloa enemmän tai vähemmän tai millaiset ovat asennuskustannukset. – Kehityksen myötä auton keveyden merkitys kuitenkin korostuu, ja silloin Alucarin vahvuus tulee enemmän esiin. Myös kustannustaso nousee koko ajan, ja silloin tuotteiden asentamisen helppous nostaa hyödyt esiin. Näemme siis alkeellisten markkinoiden kehityksen hyvänä mahdollisuutena Alucarille, Alasaari huomauttaa.

Alucar suunnittelee vientiin menevät päällerakenteet aina auton piirustusten mukaan. Kun suunnitelmat ovat valmiit, osat toimitetaan määränpäähänsä tarkasti dokumentoituina ja niin laajalla paketilla kuin asiakas itse haluaa. – Mukana ovat aina selkeät asennusohjeet, ja pulttikiinnitysten ansiosta asennus on paikan päällä nopeaa ja helppoa, Hattula kertoo.