Kaksi tonnia kevyempi puuauto tuottaa huomattavan lisäansion

Antti Löthman on panostanut puutavara-autojensa keveytee jo 10 vuoden ajan. Syksyllä 2020 hän suunnitteli Alucarin kanssa erityisen kevyen auton, joka tulee maksimoimaan kuljetetut puutonnit ja niiden tuotot.

ANTTI LÖTHMANIN YRITYS ajaa kahdella puutavara-autolla Metsähallituksen ja Stora Enson puita Heinävedellä. Yritys on mukana Kuljetus Warcell Oy:n kahdeksan yhtiön yhteisessä ringissä. Molemmissa autoissa ovat Alucarin päällerakenteet. Vanhempi on kolmiakselinen ja uudempi on neliakselinen auto. Uuden auton omamassa nostureineen on 16 200 kg, ja vaihtoon menneen niin ikään neliakselisen auton omamassa oli 18 200 kg.

ANTTI LÖTHMANIN MUKAAN auton keveyden merkitys on korostunut viime aikoina entisestään, kun metsäyhtiöt lakkasivat maksamasta ylikuorma-ajosta. Hän on laskenut tarkalleen, miten paljon enemmän euroja kevyellä autolla ajelu tuottaa.

– Jos 75 km:n keskimatkalla autolla ajetaan 1 000 kuormaa vuodessa, auton keveydellä on suuri taloudellinen merkitys. Kun autoa kevennetään vaikka 1 000 kiloa, puuta voidaan tietenkin kuljettaa saman verran lisää, jolloin auto tuottaa vuodessa suuren potin lisää. Itse hankin nyt viimeksi auton, joka on 2 000 kiloa entistä kevyempi, hän kertoo.

MITEN ANTTI sitten optimoi puuautonsa painon? Suunnitteluvaihe on aina tärkein. Hän käy tarkasti läpi kaikki autoon tulevat varusteet Alucarin edustajan ja automyyjän kanssa.

– Uusimmassa autossani nosturia pienennettiin ja nosturin ohjaamosta luovuttiin kokonaan. Pitkillä ajomatkoilla nosturin on oltava meillä koko ajan mukana, joten se asennettiin autoon kiinteästi. Lisäksi tuppia ja siirtotelinettä ei tarvittu. Valitsin autoon myös alumiinipankot ja alumiinivanteet, jotka ovat teräksisiä kevyemmät. Päädyin myös pienimpään Volvon ohjaamoon. Lisäksi Alucarin matalampi apurunko on kevyt, alentaa auton painopistettä kuormattuna ja antaa enemmän kuormatilaa.

Kaikilla näillä valinnoilla autosta saatiin 2000kg edellistä kevyempi

Antti Löthman

ANTTI ON huomannut, että autoon saa painoeroa erityisesti nosturin valinnalla. Nostureissa suuntaus on kuitenkin kasvava, ja suurimmat voivat painaa valtavasti. Hän itse hieman kuitenkin kritisoi niiden tuomaa hyötyä.

Alucarissa ehkä parasta on, että ylimääräisestä ei koskaan tarvitse huolehtia. Kun sanoo mitä haluaa, he tekevät työn alusta loppuun ammattitaidolla. Auton voi hakea ajovalmiina sähköineen kaikkineen.

– Toki järeämmällä nosturilla saa kuorman nopeammin purettua. Jos ajaa vain todella lyhyttä matkaa, se voi olla ihan hyvä. Pidemmällä matkalla hyötyä ei kuitenkaan enää ole, sillä autoon mahtuu silloin 1 000 kg vähemmän puuta. Muutaman minuutin ajan säästö purkuvaiheessa ei enää pelasta tätä yhtälöä, hän toteaa ja lisää:

Kun nosturi on suuri, auton runko ja nosturitelineet rasittuvat, mikä lyhentää laitteiden elinikää. Lisäksi lastaaminen saattaa olla jopa hitaampaa suuremmalla nosturilla riippuen kuormattavasta pinosta. Itse suosin siksi kevyempää nosturia, joka vie myös vähemmän polttoainetta.

ANTTI LÖTHMAN ON OLLUT Alucarin laatuun aina hyvin tyytyväinen. Uusimman autonsa suunnittelun hän hoiti Julius Närvän kanssa, ja auto rakennettiin Naaran Kuljetushuollossa.