Suunnitteluyhteistyöstä syntyi ennätyskevyt puuauto

Kun Scania lanseerasi uuden 13-litraisen moottorinsa, heräsi ajatus mahdollisimman kevyen puutavara-auton rakentamisesta. Työn lopputuloksena syntyneellä autolla on keveytensä lisäksi pieni poltt oainekulutus ja hyvät ajo-ominaisuudet.

MITÄ VÄHEMMÄN kuorma-auto painaa, sitä enemmän hyötykuormaa siihen pystytään lastaamaan ja sitä enemmän rahaa sillä voidaan ansaita. Tästä ajatuksesta Scania Demo Centerin Vehicle Manager Jimmie Furunäs sai idean rakentaa erityisen kevyt ja kilpailukykyinen auto, jossa on lisäksi hyvät ajo-ominaisuudet.

– Olin heti projektin alussa yhteydessä Alucariin. Jo aiemmista kokemuksistani tiesin, että he eivät pelkästään toimita hienoja puuautoja, vaan ovat myös hyviä kehittämään innovatiivisia ratkaisuja. Aloimme yhdessä pohtia, mitä voimme tehdä alentaaksemme auton painoa, Jimmie Furunäs kertoo.

Scania Demo Centerin kevyt puuauto

– Kokonaispaino 14 200 kg nosturin kanssa
– 13 litran moottori 540 hv/2700 Nm
– Ei nukkumahyttiä
– Hiabin HiVision-nosturi
– Alucarin alumiininen päällerakenne

UUDEN KEVYEN puutavara-auton ensiesiintyminen oli alan messuilla Mittiassa Ruotsin Ljusdalissa vuonna 2017. Siitä lähtien demoauto on herättänyt suurta kiinnostusta. Yksi kevyen puutavara-auton keskeisimmistä eroista Scanian tavalliseen puutavara-autoon verrattuna on sen 13-litrainen moottori, joka painaa perinteistä V8-moottoria vähemmän.

Toinen ero on nukkumahytin puuttuminen, mikä tekee auton hytistä lyhyemmän ja kevyemmän. Lyhyemmän hytin ansiosta auton akselietäisyyksiä voidaan lyhentää ilman kuorman pituuteen vaikuttamisesta. Tämä parantaa ajomukavuutta ahtailla metsäteillä.

Scania sai auton alustan painon alas varustelemalla sen muun muassa pienemmällä hytillä. Autossa ei myöskään ole nosturihyttiä, sillä nosturia ohjataan auton hytistä.

– Nukkumahytti ei ole pakollinen, koska puutavarakuljettajat harvoin yöpyvät autossaan. Tämän kaliiberin 13-litrainen moottori on myös täysin riittävä 64 tonnin kokonaispainoille ja toimii myös 74 tonnin kokonaispainoilla, Jimmie Furunäs selvittää.

MYÖS HIABIN innovatiivinen HiVision-nosturi vaikuttaa auton keveyteen. HiVision tarkoittaa, että nosturia ohjataan VR-laseilla auton hytin sisällä eikä erillistä nosturihyttiä tarvita. Tällä säästetään vielä 400 kg kokonaispainosta, ja lisäksi työskentely-ympäristö on miellyttävämpi ja turvallisempi. Painoa vähentää myös 80 litran syklonitankkiratkaisu.

SEKÄ SCANIALLA että Alucarilla yllätyttiin, kuinka paljon auton painoa voidaan todella alentaa.


“Olemme Alucarilla aina paiskineet töitä päällerakenteiden keventämiseksi. Siksi oli antoisaa saada olla mukana suunnittelemassa koko auton rakentamista aivan alusta alkaen,”

Thomas Partanen

– Puuauton omamassaksi tuli 14 200 kg, eli paino aleni noin 1 500 kg verrattuna Demo Centerin aiempaan perinteisemmällä tavalla rakennettuun puutavara-autoon. Uusi kevyempi puutavara-auto tuo vuodessa siis varsin paljon lisätuloja, sillä hyötykuormaahan voidaan kasvattaa samassa suhteessa.

ALUMIINISILLA päällerakenteilla varustettu auto on rakennettu Alucarilla Maxmossa. Projektin vetäjän Thomas Partasen mukaan yhteistyöprojekti oli erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen.

Myös Jimmie Furunäsille projekti antoi paljon:

– Alucar osoitti suurta sitoutuneisuutta, ja meillä oli tiivis vuoropuhelu koko projektin ajan. Heidän työnsä oli jälleen laadukasta kuten aina aiemminkin.