Anssi Alasaari ja elinkeinoministeri Mika Lintilä katsovat alumiinipankkoja.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Alucarilla

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili kansanedustaja Mikko Ollikaisen kutsumana Pohjanmaan yrityksissä maanantaina 29.11. Yksi vierailukohteista oli Alucar. Vierailun aikana keskusteltiin seudun perävaunu- ja päällerakenneklusterin merkityksestä, työvoimapulan ratkaisuista sekä toivottiin päättäjiltä alueellisten vaatimusten huomioimista päätöksenteossaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä iloitsee Rannikko-Pohjanmaan perävaunuklusterin menestyksestä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sai vierailun aikana tutustua Alucarin kasvuun ja päällerakentamisprosessiin. Alucarin toimitusjohtaja Anssi Alasaari esitteli seudun perävaunu- ja päällerakennetoimialaa, josta on, energia-alan rinnalla, kehkeytynyt menestynyt klusteri Rannikko-Pohjanmaalle: valtaosa koko Pohjoismaiden perävaunuista valmistetaan Suomessa, ja suurin osa Pohjanmaalla. Keskittymän liikevaihdosta vientiä on yli 50 %, ja sen yritykset työllistävät noin 1 500 ihmistä.

– Näen tässä selkeästi klusterin tuomat edut. Kun saman seudun yritykset erikoistuvat tiettyyn alaan, menestyksen edellytykset ovat suuremmat, ministeri Mika Lintilä toteaa.

Ministeri Lintilälle esiteltiin Alucarin päällerakentamista hallikierroksella.

Alasaari esitteli ministerille myös raakapuunkuljetuksen volyymeja Suomessa. Puuta kuljetetaan maassa 60 miljoonaa kuutiota vuodessa ja 3 500 kuormaa päivässä. Vuodessa puutavarayhdistelmiä uusitaan noin 200, joista puolet Alucarilla. Ala on siis varsin merkittävä tekijä metsäteollisuuden ketjussa.

Ministeri Lintilä huomautti työvoima- ja komponenttipulasta, jotka toimivat tällä hetkellä talouskasvun suurimpana haasteena ja pullonkaulana monilla muillakin liiketoiminta-aloilla.

– Suomessa ei ole ammattiryhmää, jossa työvoimapulaa ei olisi. Ongelma on globaali, ja myös USA:ssa on kova pula esimerkiksi kuorma-autonkuljettajista, hän kertoo.

Alasaari huomautti myös maaseudulla sijaitsevan yrityksen haasteista työvoiman saatavuudelle. Työmatkat ovat monille työntekijöille pitkiä, ja polttoaineen hinnannousu kasvattaa myös pendelöinnin kustannuksia. Ministeri Lintilä ei pitänyt realistisena valtion tukea yksityisautoilijoiden polttoaineen hintakehitykseen, mutta näki enemmän mahdollisuuksia ammattiautoilijoiden polttoainekulujen helpottamiseen.

– Valtiolle voisi olla realistinen vaihtoehto kehittää palautusjärjestelmä ammattiautoilun diesel-kuluille, hän toteaa.

Ministeri Lintilää muistutettiin kuljetusalan erityispiirteistä koskien politiikkaa ja päätöksentekoa. Kun puhutaan Euroopan tasoisesta määräysten ja säädösten harmonisoinnista, saattavat alueellisten puunkuljetusyritysten tarpeet unohtua.

– Me räätälöimme kalustoa joka markkinan tarpeeseen. On siis ensiarvoisen tärkeää, että poliitikkomme kuuntelevat suomalaisten kuljetusyritysten ja laitevalmistajien tarpeita, Alasaari sanoo.

Alucar sopeuttaa toimintaansa ja tuotteitaan jatkuvasti lain säädännön mukaan. Vahvalla tuotekehitys- ja testaustoiminnalla pystytään varustelemaan luotettavia, turvallisia ja kestäviä puutavara-autoja.

Lisää uutisia