Ole ajoissa – Auton esivalmistelu vie laadun uudelle tasolle

Alucar tekee kuorma-autojen alustojen esivalmistelussa yhteistyötä autotehtaiden kanssa. Päällerakenteen vaatimukset huomioidaan tehtaall jo ennen päällerakennusta: alustan runkoon tehdään tarvittavat reijitykset ennen pintakäsittelyä ja mitoitetaan haluttu peränylitys, lisäksi nosturitelineelle tarvittava viistoleikkaus saadaan valmiiksi.

Esivalmistelumalli on käytössä Ruotsissa Volvon ja Scanian tehtaissa, ja nyt se aiotaan monistaa kaikille markkinoille.

TEHTAAN TEKEMÄT esivalmistelut tuottavat korkealaatuisempia puutavara-autoja. Näin väittävät Alucarin tuotekehitysinsinööri Anders Lundberg ja vientimyyjä Tomas Partanen. Kun loppuasiakkaan ja päällerakentajan tarpeet tunnetaan jo autotehtaalla, alustan runko voidaan esivalmistella halutunlaiseksi. Näin puutavara-auton päällerakenteiden asentamisessa ei tarvitse tehdä ainoatakaan kompromissia.

Anders Lundberg

– Tällä konseptilla auton toimitus loppuasiakkaalle on huomattavasti normaalia nopeampi. Tärkein etu on kuitenkin laatu, joka saadaan viritettyä huippuunsa, kun auto esivalmistellaan päällerakennusta varte jo tehtaalla, Lundberg kertoo.

KUN ASIAKAS kertoo jo auton tilausvaiheessa mitä varusteita hän uuteen puutavara-autoonsa haluaa, alustan runkoon voidaan tehdä pulttien kiinnitysreiät oikeille kohdilleen etukäteen. Runko myös pintakäsitellään tehtaalla vasta reijityksen jälkeen, jolloin reikiin saadaan suojaava maali – toisin kuin jälkikäteen porattaessa, jolloin se on aina hankalampaa.

RUNGON TAKAYLITYS tehdään tehtaalla toivotun mittaiseksi ja siihen tehdään oikean mittaiset työvalojohdotukset. Kun kaikki on oikein alust alkaen, säästetään kustannuksissa ja lopputulos on vahvempi.

Thomas Partanen

– Jos takaylitys on liian lyhyt, runkopalkkeja joudutaan jälkikäteen jatkamaan, jolloin hitsaussauma on aina vähän kiinteää palkkia heikompi. Myös jos sähkökaapelia jatketaan, liitoskohdasta tulee aina arka kohta, Thomas Partanen kertoo.

Runkoon voidaan tehdä reijitykset seuraaville komponenteille:

– Hydrauliikkaöljysäiliö
– Työkalulaatikko
– Hiekoitin
– Kiinteä ja irroitettava nosturiteline
– Lokasuojan kiinnikkeet
– Runkoristikko
– Vetopalkin osat
– Sivualleajosuojat
– Jääketjukannakkeet

Alucarin, automyyjän, asiakkaan ja autotehtaan välisen yhteistyö kannattaa olla tiivistä heti ostopäätöksestä alkaen. Asiakas kertoo toiveensa, joiden perusteella automyyjä ja Alucar selvittävät tuleva päällerakenteen yksityiskohdat. Lopulta autotehtaalle tehdään tilaus, jossa nimetään toivotut esivalmistelut.

– Kun voimme vaikuttaa auton valmisteluihin jo tilausvaiheessa, päällerakentamisessa ei tule yllätyksiä eikä siinä tarvitse tehdä laatua heikentäviä kompromisseja, Partanen sanoo.

Alucarin tehdasyhteistyö alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten. Vuosien myötä yhteistyö on tiivistynyt, ja esivalmistelutoiminnasta on konseptoitu oma Volvo Pro Wood -mallinsa. Nykyään Alucar tekee esivalmisteluyhteistyötä myös Scanian autotehtaan kanssa Ruotsissa

-Nyt olemme avaamassa samanlaista yhteistyötä kaikkien muidenkin autotehtaiden kanssa. Automyyjän ja asiakkaan kannattaa olla meihin siis yhteydessä jo autotilausta suunnitellessaan, jotta autoon saadaan varmast oikeat esivalmistelut, Lundberg ja Partanen kannustavat.