Asiakaspalvelua leijonan voimalla

Thomas Partanen on Alucarin myyjä, joka elää ja hengittää asiakkaan projekteja. Hän etsii väsymättä ratkaisut, jotta valmis puuauto olisi käyttäjälleen täydellinen. Ja mikä parasta – työ on hänestä äärettömän hauskaa. Viimeisin jättiprojekti oli Ruotsiin toimitettu MAN, johon haluttiin, ja toteutettiin, useita erikoisratkaisuja karjapuskurista motiivimaalauksiin. Jos kaikkea ei Alucarin tiskiltä löytynyt, se ei Thomasta ainakaan hidastanut.

Thomas Partanen aloitti työt Alucarilla 7 vuotta sitten. Hän toimi ensin kotimaan myynnissä, josta siirtyi varaosamyynnin kautta lopulta vientimyyntiin ja sai alueekseen Ruotsiin ja Baltian maat. Työstä on tullut Thomakselle intohimo ja todellinen napakymppipesti, jossa saa matkustaa, perehtyä asiakkaiden toiveisiin ja auttaa niiden toteuttamisessa.

– Viihdyn tässä työssä tosi hyvin. Projektit vaihtelevat paljon, mikä on minulle tärkeää. Myyntialueeni autot rakennetaan tehtaalla, ja saan olla mukana ideointivaiheesta suunnitteluun ja valmiin auton toteutukseen asti, hän kertoo.

Unelmien puuauto tilaukseen

Yksi malliesimerkki Thomaksen työstä ja tinkimättömästä työasenteesta on ruotsalaisen asiakkaan MAN-puutavara-auto. Enköpingissä toimiva Bredsands Skogstransporter AB päätti keväällä 2021 tilata uuden autonsa varusteet ensimmäistä kertaa Alucarilta.

Thomas matkasi asiakkaan luokse ja alkoi selvittää toiveita ja tarpeita. Kävi nopeasti ilmi, että edessä olisi vähintäänkin mielenkiintoinen haaste, jossa riittää ongelmanratkontaa ja suunnittelutyötä. Kun asiakas oli levittänyt kaikki ideansa ja haaveensa pöydälle, Thomas nappasi ne silmääkään räpäyttämättä. Tämä homma hoidetaan.

Alkoi tiukka suunnittelutyö. Asiakas halusi puuautonsa räätälöitynä täydellisenä kokonaistoimituksena Alucarin puutavaravarusteiden ja nosturin kera. Kaikkia ratkaisuja ei ehkä päivittäin Alucarin hyllyltä edes myydä, mutta nyt myytiin.

– Keskustelemalla asiakkaan kanssa löysimme lopulta hyvän konseptin, jolla pystyimme toteuttamaan mahdollisimman valmiin auton, Thomas juttelee.

Maalattu leijona ja erikoisvarusteet tuovat puuautoon tyyliä ja toiminnallisuutta

Alucarilta tilattiin autoon esimerkiksi nosturi, karjapuskuri ja ensimmäistä kertaa historiassa jopa hytin motiivimaalaus. Asiakas toivoi, että maalaus tehdään Suomessa ja että teemana olisi leijona MAN-auton logon leijonan mukaan. 

Thomas alkoi hoitaa asiaa. Hän käytti verkostojaan hyödyksi ja löysi Pohjanmaalta taitavan maalarin. Alueella on vahva päällerakenne- ja perävaunuvalmistajien klusteri, josta löytyy mitä monipuolisempaa osaamista ja asiantuntemusta.

Koska asiakas oli antanut taiteelle kovin vapaat kädet, Thomas ja maalari alkoivat suunnitella kuvaa yhdessä ja pallottelivat ja kehittivät ideoita keskenään. Kun maalaus oli lopulta valmis, lopputulos oli odotuksiakin upeampi.

– Nyt auton mustassa kyljessä komeilee sinivihreä leijona. Kokonaisuudesta tuli hieno, ja asiakas on todella innoissaan, Thomas iloitsee.

MAN-alustaa käytetään harvemmin puutavara-autolle, joten moni ratkaisu tuli räätälöidä erikseen siihen sopivaksi. Kokonaisuudessaan projekti vaatikin paljon pohdintaa ja suunnittelua, mutta lopulta aivan jokainen toive saatiin toteutumaan.

Auton näkyvimmät erikoisvarusteet ovat:

  • Karjapuskuri
  • Tankin yhtenäinen sivusuojapelti
  • Tukijalkojen vilkkuvat varoitusmajakat
  • Liikkuva ja irrotettava nosturiteline, joka on Ruotsin markkinoilla harvinaisuus

Avoin asenne ja hyvä tiimihenki

Investointi omaan työviihtyvyyteen ja tyylikkääseen työvälineeseen on puunkuljetusalalla äärimmäisen tärkeää. Kuljettajat haluavat käytännössä aina kustomoida autonsa juuri omaan makuun ja tarpeeseen. Thomas haluaa siksi syventyä erityisen perusteellisesti asiakkaan ajatusmaailmaan. Hän ei säästele työtuntejaan selvittäessään, miten asiakkaan toive voitaisiin toteuttaa.

– Tämä nyt on minun toimintatapani, hän toteaa vaatimattomasti. Pyrin aina paikan päälle keskustelemaan yksityiskohdista, että saan käsityksen ja tarkemman tunteen asiakkaan haaveista. Olen usein kokenut, että asiakkaat arvostavat sitä, että välitän heidän toiveistaan ja oikeasti ymmärrän mitä he ajavat takaa.

Vastavalmistunut leijona-auto MAN on erinomainen esimerkki siitä, millaiseen asiakaspalveluun Thomas, ja Alucar, venyvät. Hurjimmatkin toiveet toteutetaan mahtavalla tiimihengellä. MAN on jatkumoa aiemmille erikoisprojekteille, joita on toteutettu esimerkiksi Lars Persson Åkerille. Yritys on erikoistunut jopa 20-metristen sähkö- ja puhelinpylväiden kuljetuksiin, mikä asettaa autoille aivan omat vaatimuksensa. Lue juttu erikoisprojektista.

– En koskaan kysele kollegoilta, että onnistuisikohan tämä. Asioita lähdetään yhdessä vain heti ratkomaan. Kaikki lähtee auton suunnittelusta, ja suunnittelijoiden kanssa tehdään paljon alkutöitä. Kun osat on saatu paperille, lähdetään tuotantoon toteuttamaan asiakkaan haaveet. Eteen tulevat haasteet ratkaistaan yhdessä. Loppusuoralla on mahtava saada kiitollisilta asiakkailta hyvää palautetta. Se antaa meillekin intoa ja jaksamista, Thomas juttelee.

Entä miten tyytyväinen Ruotsin tuore asiakas oli MAN-autoonsa ja sen Alucar-varusteisiin?

– No hänellä on jo toinen auto meiltä tilauksessa. Siihen ideoidaan parhaillaan jopa hytin sisustusta meidän kauttamme. Hauska ja mielenkiintointn yhteistyö siis jatkuu, ja luottamus Alucariin on korkealla.